Chutney van courgette

Voor degenen die een groentebox hebben of al eens in de frigo van het eerlijk winkeltje keken, hoef ik niet uit te leggen dat de courgettes momenteel talrijk zijn. We gaven eerder al een aantal recepten om deze groente vers te verwerken, maar als je echt geen raad meer weet met deze overvloed aan courgettes dan is er nog altijd een alternatief, chutney van courgette! Op deze manier kan je de courgettes langer bewaren en heb je er in de herfst of winter nog steeds geniet van.

Ingrediënten voor 4 porties

  • 3 of 4 courgettes, afhankelijk van de grootte

  • 3 appels

  • 3 uien

  • 5 gedroogde pruimen of abrikozen

  • 100 ml water

  • 250 ml witte wijnazijn

  • 2 el citroensap

  • 200g (riet)suiker

  • 1 tl kaneel

  • 1 tl mosterdzaadjes

  • 1tl kurkuma

  • 1tl gemberpoeder

  • 1 tl zout

  • 1 tl harissa

Instructies:

  • Snijd de courgettes en appels in kleine blokjes, snipper de uien en snijd de pruimen/abrikozen in stukjes.

  • Bak de uien op een laag tot middelhoog vuur in een diepe pan tot deze goed zacht zijn, voeg daarna de courgette, appel en pruimen/abrikozen toe en bak eventjes mee.

  • Voeg nu het water, de witte wijnazijn, citroensap en het suiker toe en roer er de kruiden door.

  • Breng de chutney aan de kook en laat zachtjes pruttelen op een laag vuur tot bijna al het vocht verdampt is. Dit kan eventjes duren.

  • Schep nu de chutney in gesteriliseerde bokaaltjes, vul ze tot aan de rand.

  • Draai de potten goed dicht (let op, deze zijn heel warm!) en laat ze ondersteboven afkoelen.

Laat de chutney enkele weken staan voor gebruik zodat de smaken goed kunnen intrekken. De chutney is zo minstens een jaar houdbaar. Je kan deze chutney eten als tapenade bij brood of zoals piccalilly/mosterd bij kaas of charcuterie. Je kan hem ook toevoegen aan stoofpotten of sauzen als smaakmaker. Een goede chutney smaakt zoetzuur en is een beetje pittig, probeer vooral zelf wat je lekker vindt en experimenteer met eigen kruidenmengsels.

Heb je dit recept gebruikt? Laat ons weten hoe lekker het was en stuur ons een foto van het eindresultaat. Smakelijk!

Previous
Previous

Rozemarijnpatatjes

Next
Next

Spiekbriefje koolrabi