Basisrecept tomatensaus volgens boer Wietse

Het begon voor mij enkele jaren geleden allemaal met het kweken van chilipepers op de vensterbank om chili mee te maken. Chili is een midden-amerikaans stoofpotje met chilipeper, tomaat, bonen en eventueel vlees, hier vooral gekend als chili con of sin carne. Twee of drie jaar later had ik ook een kleine serre staan vol tomatenplanten. Het was toen dat ik voor het eerst besefte dat de groenten uit de supermarkt eigenlijk heel weinig smaak en voedingsstoffen bevatten, zeker toen ik sauzen begon te maken van mijn verse oogst. Ik deel hier dan ook graag mijn basisrecept voor tomatensaus.

Ingrediënten:

  • Enkele tomaten

  • (Rode) ajuin of sjalot

  • Enkele tenen look

  • Enkele stengels selder

  • Enkele wortels

  • Gedroogde oregano

  • Verse kruiden zoals oregano, rozemarijn, tijm, salie, basilicum, peterselie,…

  • Iets om mee te blussen zoals een verse groente, runder- of kippenbouillon, balsamicoazijn, rode wijn(azijn), bier,…

  • Olijfolie

  • Peper en zout

Instructies:

Je zal het hierboven wel gemerkt hebben, ik werk eigenlijk niet echt met hoeveelheden, koken doe ik volledig op gevoel en met de dingen die ik op die moment in huis heb. Als je toch wat onzeker bent over hoeveelheden mag je me altijd contacteren via de socials natuurlijk.

  • Versnipper de ui, de knoflook, de selder en de wortels, liefst in zo klein mogelijke stukjes. Je kan eventueel ook een keukenrobot gebruiken hiervoor.

  • Verhit in een grote kookpot een goede scheut olijfolie op een middelhoog vuur. Voeg de ui, de knoflook, de selder, de wortel en de gedroogde oregano toe. Voeg een flinke snuif zout toe. Zet het deksel op de pot en verlaag het vuur. Laat een kwartier stoven tot de keuken zich vult met de geur van ajuin, look en oregano. Olijfolie is trouwens heel belangrijk voor dit recept, gebruik dus zeker een kwalitatieve, biologische olijfolie en wees niet spaarzaam. Olijfolie is in dit gerecht echt de drager van de smaak, bovendien is olijfolie gewoon supergezond.

  • Verwijder ondertussen de harde stukken uit de tomaten en hak ze in stukken. Je kan gelijk welke tomaten gebruiken, ook kerstomaten, die smaken iets harder door. Je kan je tomaten eventueel passeren als je liever geen zaadjes of velletjes in je saus hebt.

  • Hak de verse kruiden fijn.

  • Zet het vuur wat hoger en blus de pan met een flinke scheut bouillon, azijn, wijn of bier. Ik gebruik het liefst runderbouillon (ik trek zowat elke week een verse bouillon van runderbeenderen van lokale, biologische runderen).

  • Laat enkele minuten pruttelen.

  • Voeg nu de tomaten toe en breng het geheel aan de kook. Voeg een flinke snuif zout en wat peper toe. Zet het deksel terug op de pot en verlaag het vuur. Laat nu minstens een half uur zachtjes pruttelen (hoe langer je de saus kan laten pruttelen, hoe meer smaak hij zal ontwikkelen). Gebruik je een ovenresistente kookpot? Zet je kookpot dan in een voorverwarmde oven van 165°C en laat 5 á 6 uur pruttelen, roer om het uur even om. Je saus is bruikbaar vanaf de olijfolie bovenop de saus begint te drijven.

  • Heb je graag een gladde saus? Gebruik dan een staafmixer om je saus glad te mixen.

Heb je dit recept gebruikt? Laat ons zeker weten hoe lekker het was en stuur ons een foto van het eindresultaat. Smakelijk!

Next
Next

Spiekbriefje tomaat