Spiekbriefje tomaat
Wanneer
Van juni tot en met oktober.
Bewaring
Tomaten bewaar je best in een koele, droge ruimte. Een kelder of een koele bergruimte is ideaal. Tomaten komen vaak in de frigo terecht maar dat komt hun smaak echt niet ten goede. Wil je ze toch in de frigo bewaren? Haal ze dan enkele uren voor gebruik terug uit de frigo en laat ze op kamertemperatuur komen. De bewaarbaarheid van tomaten is sterk afhankelijk van de soort. Onze pruimtomaten (“Tica”) bewaren makkelijk enkele weken, onze “Heart Of Gold” tomaten zijn wat brozer en houden iets minder lang. Onze “Berner Rose” tomaten zijn absolute smaakbommen maar ze barsten makkelijk en zijn daardoor minder lang houdbaar. Wist je trouwens dat tomaten uit de supermarkt onrijp geplukt worden om dan chemisch te worden gerijpt? Dit zorgt ervoor dat de smaak van de tomaten zich niet volledig kan ontwikkelen, ook ontbreekt het de tomaten dan aan vitaminen en mineralen. Bovendien komen de meeste commerciële tomaten uit hydrocultuur. De planten worden daarbij in water opgekweekt in plaats van in de grond en ze worden gevoed met chemische stoffen. Dat verklaart meteen ook de waterachtige smaak van de supermarkttomaat.
Bereiding
Heb je al eens een tomaat gewoon zo uit het vuistje gegeten? Probeer het zeker eens met onze “Heart Of Gold” of “Berner Rose” tomaten! Of snijd ze in kleine stukjes om te verwerken in een salade. Je kan een tomaat ook vullen met bijvoorbeeld eiersla of de klassieker, garnaalsalade. Of zet je tomaat in de oven gevuld met (voorgebakken) gehakt, peulvruchten, champignons,…
Eet je je tomaten liever zonder schil? Kruis je tomaten in en dompel ze enkele seconden onder in kokend water. De schil komt nu heel makkelijk los.
Tomaten kan je grillen, stoven of bakken. Hoe langer, hoe zoeter en intenser de smaak wordt. Probeerde je al eens een stukje stokbrood met een schijfje tomaat, wat pesto en mozzarella in de oven?
Hier vind je mijn recept voor de lekkerste tomatensaus. Probeer ook eens chili en/of cacao toe te voegen aan je saus om hem extra pittig te maken, of dadels of gedroogde abrikozen om hem extra zoet te maken.
Wil je lang blijven genieten van de tomaten van Den Tuin? Maak er dan eens ketchup of tomatenchutney of -jam van.
Kruidige partners
Anijszaad, augurken, azijn, basilicum, cacao, chili, chocolade, dille, dragon, gedroogd fruit, kappertjes, kerrie, knoflook, komijn, koriander, kurkuma, laurier, mayonaise, mosterd, munt, nootmuskaat, oregano, paprikapoeder, rozemarijn, tijm, venkelzaad, wijn.
Partners in crime
Aardbeien, abrikoos, appel, aubergine, bladgroenten, selder, bloemkool, courgette, komkommer, koolsoorten, mais, paddenstoelen, perzik, pompoen, prinsessenbonen, pruim, radijs, slasoorten, snijbonen, spinazie.