Spiekbriefje warmoes

Wanneer

Van mei tot en met oktober.

Bewaring

Warmoes verwerk je het best zo snel mogelijk omdat het blad snel slap wordt. In de frigo kan je het wel enkele dagen bewaren in een papieren zak. Je kan warmoes ook blancheren en invriezen.

Bereiding

De steel en het blad van warmoes hebben een verschillende gaartijd. Daarom kan je de steel het best in een v-vorm uit het blad snijden om hem daarna verder te versnijden.

Rauw kan je het blad gebruiken in een kleurige salade, warmoes bestaat namelijk in heel wat kleuren en op Den Tuin groeien we deze kleuren allemaal door elkaar. Van het blad kan je ook wraps of rolletjes maken gevuld met een salade op basis van geitenkaas of yoghurt.

Om warmoes te stoven of te roerbakken voeg je eerst de in blokjes gesneden steel toe aan de pan. Voeg het in reepjes gesneden blad pas aan het einde toe, wanneer de steel glazig begint te worden, om dan nog enkele minuten mee te stoven.

Warmoes komt uit dezelfde familie als de biet (snijbiet is een andere naam voor warmoes) en spinazie. Je kan het blad dus op dezelfde manier gebruiken als spinazie. Heb je ‘s zomers, wanneer er geen spinazie groeit op ‘t veld, dus goesting in een gerecht met spinazie? Vervang die dan eens met warmoes!

Warmoes is ook heerlijk in een stoofpotje, in een curry of in een tomatensaus.

Kruidige partners

Basilicum, chilipoeder, dragon, fenegriek, kaas, kerrie, knoflook, komijn, koriander, kurkuma, laurier, mierikswortel, nootmuskaat, oregano, paprikapoeder, pompoenpitten, rijstazijn, room, sesamzaad, sojasaus, tijm, tomatenpuree, witte wijn.

Partners in crime

Aardappel, aardpeer, aubergine, bloemkool, boerenkool, chinese kool, courgette, doperwt, koolrabi, paksoi, paprika, pastinaak, pompoen, prei, raap, rode biet, tomaat, ui, witloof.

Previous
Previous

Ovengroentjes met warmoes

Next
Next

Spiekbriefje courgette